Artist, Sculpture

Willy Smolders creëert sprekende beelden

En toch wil ik hier proberen te antwoorden op enkele veel gestelde vragen die ik krijg tijdens tentoonstellingen of contacten met geïnteresseerden over mijn schilderijen.
Vragen zoals: Waarom schildert u zoiets? Wat betekenen die vreemde figuren op uw schilderijen? Waar haalt u uw inspiratie?
En natuurlijk: Hoelang werkt u nu aan zo’n schilderij? Wat die laatste vraag betreft, zeg ik meestal, dat ik het niet precies weet, dat ik aan meerdere schilderijen tegelijk werk, dat olieverf soms een tijdje moet drogen vooraleer ik verder kan. Dat ik soms gewoon vastloop en niet weet hoe ik verder moet. Dan zet ik het bewuste schilderij een tijdje aan de kant en schilder ik verder aan een ander werk. Als ik buiten portretopdrachten 10 schilderijen op een jaar maak, dan reken ik voorzichtig op één maand voor een schilderij. Dat is niet veel, maar ik ben een perfectionist. Ik kan heel moeilijk stoppen, het kan altijd beter.

Kunst moet niet te veel uitgelegd worden, want dan wordt de uitleg de kunst. Als te veel woorden nodig zijn om een schilderij te verklaren, dan wordt ofwel de toeschouwer onderschat, ofwel het kunstwerk overschat.